kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czym skorupka za młodu nasiąknie, czyli co powinny jeść nasze dzieci?
2008/6/5 18:27:04

Niezdrowe odżywianie weszło nam w krew, a najbardziej narażone na jego zły wpływ są nasze dzieci. Nafaszerowane konserwantami jedzenie, fastfoody, słodkie gazowane napoje kuszą kolorami i smakami, ale to nic innego jak tylko jedzeniowe śmieci.

Trochę statystyk
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, prawie u połowy dzieci w wieku szkolnym występują niedobory witamin C, B12 oraz soli i substancji mineralnych. Jednocześnie w ostatnich latach stale maleje spożycie mleka i jego przetworów, warzyw i owoców, nasion strączkowych i ziemniaków. Rośnie natomiast spożycie masła i innych tłuszczów, mięsa i wędlin oraz cukru i słodyczy.
Z innych badan wynika, że aż miliard mieszkańców Ziemi ma nadwagę. Co czwarte dziecko w Europie jest otyłe, a w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. Przeprowadzone w Polsce badania wykazały, że wśród uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych nadwaga występuje u około 6%, a otyłość – u około 4% dzieci. Statystyka dość przerażająca, niestety ma tendencję wzrostową.

Czego potrzebują nasze dzieci?
Zawarte w mięsie, warzywach i świeżych owocach witaminy to niezbędny element budulcowy organizmu i tak np.: witamina B1 wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego i mięśniowego, B12 – układu nerwowego i wytwarzanie czerwonych krwinek, witamina A – jest ważna dla wzroku i wzrostu, a witamina D – odpowiada za budowanie zębów i kości. Niedobory witamin w diecie dzieci mogą być przyczyną spadku odporności na infekcje, gorszego samopoczucia czy depresji oraz nieprawidłowego rozwoju wzrostu. Niewielkie braki witamin B1, B2, B6, C, niacyny, kwasu foliowego oraz znaczny niedobór witaminy A mogą nawet spowodować zaburzenia emocjonalne.
Dzisiejsza moda na niezdrowe produkty spożywcze odbija się na zdrowiu naszych pociech. Śmieciowa dieta nie dość, że grozi poważnymi niedoborami w organizmie, to również powoduje nadwagę i otyłość.

Dlaczego dzieci tak tyją?
Bezpośrednią przyczyną tycia jest nadmierna w stosunku do zapotrzebowania podaż energii z pożywienia, czyli nieprawidłowa dieta, obfitująca w tłuste, smażone potrawy, "fast- foody", słodycze, przekąski typu chipsy, kolorowe, gazowane napoje, połączona z siedzącym trybem życia. Istotne jest nie tylko, to ile ale również co je dziecko. Poza wartością energetyczną powinniśmy również zwrócić uwagą na składniki odżywcze jakie wprowadzamy z posiłkiem do diety dziecka. Dlatego też lepiej zamiast np. hamburgera, który ma wysoką wartość energetyczną a niską wartość odżywczą zaproponować dziecku, bułkę z ziarnami z kawałkami grillowanego kurczaka i warzywami. Dostarczymy dzięki temu błonnika, witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie.
Pamiętajmy nadwaga u dziecka jest krokiem do poważnej choroby, jaką jest otyłość.

Konsekwencje nadwagi u dzieci
U otyłych dzieci i młodzieży stwierdza się częstsze niż u ich zdrowych rówieśników występowanie poważnych problemów zdrowotnych. Do typowych zaburzeń należą: zbyt szybkie tempo wzrastania i dojrzewania, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, stłuszczenie wątroby i kamica żółciowa, czasami nawet poważne choroby serca. Rzadziej występujące powikłania to nadciśnienie, bezdechy w czasie snu oraz powikłania ortopedyczne. Ponadto spożywanie produktów typu fastfood, czy innego nafaszerowanego konserwantami jedzenia, często przyczynia się do powstawania alergii. Nadwaga i otyłość u dzieci wywierają negatywny wpływ nie tylko na ich zdrowie, ale także samopoczucie. Dzieci z nadwagą często są dyskryminowane i krytykowane. Znacznej otyłości często towarzyszą stany depresyjne oraz niska samoocena.

Jak walczyć z nadwaga i złymi nawykami żywieniowymi?
Najlepszym lekarstwem na nadwagę jest jej profilaktyka poprzez naukę zdrowego odżywiania oraz zmiana złych nawyków żywieniowych. Nauka żywienia trwa długo, wymaga dużej cierpliwości, a na efekt zwykle trzeba czekać. Najlepiej, jeśli dziecko z otyłością pozostaje pod opieką specjalisty. Zajęcia ze zdrowego żywienia będą procentować przez całe życie. Porada u wykwalifikowanego dietetyka SetPoint pomoże w edukacji żywieniowej oraz zapewni prawidłowo skomponowaną, pełnowartościową dietę. W centrum doradztwa żywieniowego SetPoint leczenie nadwagi u dzieci obejmuje wywiad rodzinny, indywidualnie skomponowaną dietę, odpowiednio dobrany wysiłek fizyczny. W trakcie programu dietetycznego dziecko pozostaje pod stałą opieka specjalisty SetPoint. Dietetycy doradzą także, co zrobić, by cała rodzina żyła zdrowo.
W dzisiejszych czasach dzieci bombardowane są zewsząd reklamami „śmieciowego jedzenia”. Również szkolne sklepiki obfitują w niezdrowe słodkości i tłuste zapychacze. Dlatego tak ważne jest, co dzieci jedzą w domu i jakie przyzwyczajenia z niego wynoszą.

Wskazówki dietetyków SetPoint
1. Wyeliminuj jedzenie typu "fast-food", słodkie gazowane napoje, chipsy czy batony.
2. Ogranicz tłuste i słodkie pożywienie. Po prostu go nie kupuj.
3. Dbaj o systematyczne posiłki, 4-5 dziennie.
4. Ucz dziecko zasad prawidłowego odżywiania dostosowując wiedzę do wieku dziecka.
5. Sam jedz prawidłowo - rodzice są ważnym wzorem dla dziecka, dziecko powinno jeść wspólnie z rodzicami podobne posiłki, nie może być na osobnej, drastycznej diecie.
6. Odgranicz siedzenie godzinami przed telewizorem lub komputerem.
7. Powoli zwiększ aktywność fizyczną dziecka, wybierając sporty, które lubi – uprawiajcie je rodzinnie.
8. Dbaj o to, by dietetyczne posiłki były ładne, kolorowe i smaczne.
9. Nie kupuj słodyczy "na drogę" do szkoły lub przedszkola, na wycieczki.
10. Zawsze sporządzaj zdrowe, smaczne posiłki do szkoły, zamiast dawać pieniądze na jedzenie.
11. Rodzinne wypady do restauracji zastąp spacerem, wyprawą na basen czy na rower.
12. Pod żadnym pozorem NIE krytykuj wyglądu dziecka - przyczynisz się do braku akceptacji wyglądu a nawet psychogennych zaburzeń odżywiania w przyszłości.

Należy jednak pamiętać, że stosowanie wszelkich diet u dzieci MUSI odbywać się pod okiem specjalisty! Nieprawidłowe diety mogą stać się przyczyną wielu poważnych chorób i niedoborów. Dlatego jeżeli Twoje dziecko ma problem z nadwaga i nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi udaj się do wykwalifikowanego doradcy żywieniowego. On dostosuje model odżywiania do trybu życia Twojego dziecka i całej rodziny.

Przykładowy dzienny jadłospis
z pakietu „SetPoint Dziecko”

Śniadanie (2 kanapki):
• kromka pieczywa razowego, cienko posmarowana masłem, 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy, liście sałaty, dowolne warzywko, np. pomidor
• kromka pieczywa razowego, cienko posmarowana masłem, plaster sera żółtego, liście sałaty/cykorii, dowolne warzywko, np. rzodkiewki
• herbata, np. owocowa

II śniadanie (w szkole, podzielone na przerwy):
• dowolny jogurt owocowy – 250ml lub serek homogenizowany, np. „Danio”/”Activia”
• kanapka z ciemnego pieczywa, cienko posmarowana masłem, plasterek chudej wędliny, np. szynki drobiowej, liść sałaty, dowolne warzywko, np. mały świeży ogórek

Obiad:
• Krem z pomidorów (1,5 szklanki) posypany serem mozzarella,
• Kurczak curry, ½ szklanki suchego makaronu, np. penne, ½ główki brokuła z wody, posypane łyżką prażonych pestek słonecznika,
• woda niegazowana lub sok owocowy z wodą 1:1

Podwieczorek:
• dowolny owoc, np. średni banan

Kolacja:
• Sałatka z rukoli i pomidorów + grzanka z pieczywa razowego z czosnkiem i bazylią
• herbata, np. owocowa

Krem z pomidorów [1 porcja]: 3 średnie pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kilka listków świeżej bazylii, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru. Zeszklić cebulę, pokrojoną w kostkę, dodać obrane ze skórki, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory, czosnek, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wymieszać, dodać
ok. 2 szklanki wody i gotować przez 20 minut. Następnie zupę zmiksować kilka sekund. Ponownie zupę podgrzać na małym ogniu. Dodać jogurt naturalny.

Kurczak curry [1 porcja]: filet kurczaka bez skóry (150g na porcję), 1 mała cebula, 1/2 przecieru pomidorowego, łyżka jogurtu naturalnego, bez cukru, ½ małego korzenia imbiru, 1 łyżeczka curry,
1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, szczypta chilli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Filet kurczaka pokroić na spore kawałki, cebulę pokroić w cienkie plasterki, imbir obrać i drobno posiekać. Cebulę, czosnek i imbir smażyć na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek, po sklarowaniu cebuli wsypać curry, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać kurczaka i smażyć do zarumienienia. W półtorej szklanki wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, następnie dodać przecier, wrzucić liść laurowy i podsmażone składniki. Wszystko dusić, aż kurczak będzie miękki następnie dodać jogurt i zagotować.

Sałatka z rukolą i mozzarellą [1 porcja]: ½ tacka rukoli, 5-6 pomidorków koktajlowych, ½ kulki sera mozzarella (125g kulka),1 łyżeczka oliwy z oliwek i octu balsamicznego lub 1 łyżkę olej sezamowego, sól, świeżo zmielony pieprz, ulubione zioła, np.: bazylia. Rukolę i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidory pokroić na cząstki. Oliwę/olej wymieszać z solą i pieprzem, ulubionymi przyprawami. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.


SetPoint Doradztwo Żywieniowe


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »