Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, którego absolutnie nie można pomijać. Drugie śniadanie najlepiej szykować w domu. Pamiętaj, że słodka bułka czy baton nie mogą równać się z pełnowartościowymi kanapkami, które sama przygotowujesz. Jeżeli zdarza ci się zamiast drugiego śniadania dawać dzieciom
pieniądze na zakupy w szkolnym sklepiku - zaprzestań tego! Przecież wiesz, że dzieci wybiorą chipsy lub słodycze.
Drugie śniadanie powinno składać się z kanapki, owocu oraz napoju, który pozwoli na uzupełnienie płynów podczas dnia. Do kanapek wybieraj pieczywo ciemne, możesz przekładać je serem żółtym i wędliną z dodatkiem warzyw albo przygotowywać pasty kanapkowe z ryb lub jaj. Takie kanapki dostarczają do organizmu energetycznych węglowodanów, wapnia, żelaza czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z owoców warto wybrać te twardsze, ponieważ nie rozgniotą się w tornistrze czy w torebce. Z napojów najlepsza będzie woda i soki -one mogą dostarczyć dodatkowych witamin. Bez względu na to, czy szykujesz drugie śniadanie dla siebie czy dla swojego dziecka warto wybrać soki w niewielkich, poręcznych opakowaniach, najlepiej z nakrętką.