To jeden z pierwszych pokarmów, które wprowadza się do jadłospisu niemowlaka na etapie rozszerzenia jego diety o nowe produkty. Co powinnyśmy wiedzieć o pierwszym zbożu, z który styka się mały człowiek?
Ryż należy do najbardziej uniwersalnych i najpopularniejszych zbóż na świecie. Obecnie, pod względem areału upraw, ustępuje jedynie pszenicy. Możemy wyróżnić jego niezliczone odmiany, te zaś różnią się pomiędzy sobą kształtem ziaren, barwą oraz zawartością skrobi i składników mineralnych. Ryż stanowi podstawę żywienia każdego malucha – znajdziemy go zarówno w kaszkach czy obiadkach, jak i w deserkach. Skąd to bogactwo urodzaju?
W pierwszej kolejności, ryż zawiera węglowodany, które dostarczają dziecku energii – tej zaś w pierwszym roku życia potrzebuje ono niezwykle dużo z uwagi na intensywny rozwój fizyczny i psychiczny. Jest sycący i jednocześnie lekkostrawny (to zboże najlepiej przyswajalne przez człowieka), co szczególnie ważne w przypadku delikatnego układu pokarmowego niemowlęcia. Co istotne dla alergików, ryż nie uczula – w jego składzie nie znajdziemy glutenu. Ryż zawiera za to wiele ważnych substancji odżywczych (fosfor, magnez, wapń, cynk i potas, witaminy z grupy B), jest także źródłem białka. Dodatkowo, wpływa korzystnie na układ nerwowy, działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. To wszystko sprawia, że ryż biały, jako składnik kaszek, jest obecny w posiłkach maluchów już od 4. miesiąca życia.
- Pierwsze kaszki dla najmłodszych przygotowywane są na bazie płatków ryżowych, które są delikatniejsze i uboższe w substancje balastowe, które w byt dużych ilościach zaburzają wrażliwą florę jelitową małego dziecka i wywołują dolegliwości bólowe oraz wzdęcia – tłumaczy Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle. - Zaletą płatków ryżowych, oczywiście wytwarzanych z ziaren pełnoziarnistych, jest bogactwo niezbędnych aminokwasów oraz rzecz jasna szybkość przygotowywania z nich pożądanego posiłku. Jednocześnie pamiętać należy, że najważniejsze przy wyborze odpowiednich produktów żywieniowych, nie tylko zresztą dla niemowląt, są trzy cechy, które za każdym razem powinny determinować decyzję o zakupie żywności, czyli jakość, pochodzenie i skład. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów dla niemowląt, które – ze względu na ogromny wpływ na rozwijający się organizm, powinny być ekologiczne, jak najbardziej wartościowe i pozbawione zbędnych dodatków, takich jak chociażby cukier – dodaje Katarzyna Barwińska.
Jak wprowadzać ryż i pierwsze kaszki do diety małego dziecka? Przede wszystkim cierpliwie i bez niepotrzebnej nerwowości. Sprawdzonym sposobem zachęcenia dziecka do jedzenia jest podanie nowych posiłków w połączeniu z mlekiem mamy czy mlekiem modyfikowanym. Około 8-9 miesiąca życia maluch jest gotowy na dobrze rozgotowany ryż w całości, który połączony z musami owocowymi stanowi świetną bazę do nauki umiejętności żucia i gryzienia. Na początku rozszerzanie diety powinno opierać się na ryżu białym, który jest delikatniejszy w smaku. Po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia można powoli włączać do diety malucha przetarty nieobłuskany ryż brązowy, który jest bogatszy w cenne składniki odżywcze. Ryż dziki, czarny i czerwony, z uwagi na wysoką zawartość błonnika, najlepiej wprowadzać do diety dziecka po ukończeniu przez nie 3 roku życia.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »