Na apetyt swoich dzieci narzeka w Polsce około 40 procent rodziców. Powszechnym błędem w próbach nakarmienia dziecka jest wciskanie jedzenia na siłę. Powodzenie może być tylko jednorazowe, a skutki na przyszłość – fatalne. Lepiej unikać też prób przekupienia dziecka. Obiad zjedzony w zamian za nową zabawkę nie jest sukcesem. Dziecko może przyzwyczaić się, że za każdy zjedzony kęs należy mu się nagroda. Istnieje wiele patentów na niejadki, jednak warto spróbować wykorzystać jeden z najprostszych. Nie podawajmy dziecku zwykłej kanapki, tylko połóżmy na talerzu dżdżownicę, a plasterek szynki zamieńmy w królika. Wystarczy odrobina twórczej inwencji, a zwykły posiłek zamieni się na talerzu w kolorowy obrazek. Przy okazji, będzie on bardzo zdrowy – W diecie dziecka niezwykle ważne są warzywa i owoce. Jeśli stworzymy z nich zabawne zwierzątko albo kwiatka,
maluch z pewnością bardzo chętnie wszystko zje. Nie zapominajmy jednak o źródłach białka i wapnia. Dla dzieci idealny będzie żółty ser. Wbrew pozorom ma on więcej wapnia niż ser biały. Średnia zawartość wapnia w 100 gramach chudego twarogu to 96 mg, natomiast w serze żółtym aż 807 mg – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Aby stworzyć posiłek, na widok którego dziecko od razu się uśmiechnie, potrzeba nieco plastycznego talentu. Jeśli go nie posiadasz, nic straconego – przedstawiamy trzy pomysły na kulinarne dzieło sztuki dla każdego niejadka!
Wesoła kanapka z królikamiSkładniki:
* dwie kromki pełnoziarnistego chleba
* masło
* dwa plastry szynki drobiowej
* dwa plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
* szczypiorek
* domowy ketchup
Kanapkowa dżdżownicaSkładniki:
* bagietka pszenna
* kilka plastrów szynki drobiowej
* kilka plastrów sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
* pomidorki koktajlowe
* sałata rzymska
* kilka czarnych oliwek