Little Chef to nazwa nowej propozycji dla dzieci – kursu kucharskiego. Na zajęciach najmłodsi poznają nowe smaki, uczą się gotować podstawowe potrawy, ale przede wszystkim – świetnie się bawią.
„Little Chef to zupełnie nowy pomysł w Polsce. Chciałyśmy stworzyć zajęcia, które pozwolą dzieciom odkryć przyjemność samodzielnej twórczości w kuchni. Chcemy aby dzieci poznawały nowe smaki, zapachy, faktury. Aby gotowały "prawdziwe" potrawy, by mogły się na tym skupić z przyjemnością, a zarazem w bezpiecznych warunkach. Chcemy przekazać im radość jaką może dać samodzielne gotowanie. Nasze zajęcia dają twojemu dziecku szansę samodzielnego gotowania. Może często nie masz czasu pozwolić na swobodę gotowania przygotowując obiad dla rodziny. U nas jest właśnie na to czas, na rozsypywanie mąki, brudzenie rąk ciastem, wąchanie bazylii i czosnku. Mali kucharze świetnie się bawiąc, mają poczucie osiągnięcia wyznaczonego celu i dobry trening w pracy zespołowej. W czasie zajęć uczymy podstaw kucharskiego rzemiosła i pracy zespołowej. Zajęcia odbywają się w wesołej, swobodnej atmosferze, jednak zawsze pod kontrolą dorosłych.” – twierdzą organizatorki kursu, Katia Roman i Valerie Colloredo. Valerie odkrywa przed dziećmi tajniki kuchni francuskiej, a Katia dodaje wiele z tradycji północnoamerykańskiej i polskiej. Obie są prawniczkami na urlopie macierzyńskim.
Do tej nietypowej szkoły kucharskiej mogą uczęszczać już trzylatki. Zajęcia odbywają się w czterech grupach wiekowych: Mini Kucharz (dla 3-4-latków, udział z rodzicami), Młodszy Kucharz (4-6-latki), Duży Kucharz (7-11-latki) i Starszy Kucharz (od 12 roku życia). Grupy są małe, maksymalnie 8-osobowe. Dzieci mogą zjeść to, co ugotowały.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »