kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kwasy omega a rozwój dzieci
2009/3/19 17:00:00

Zdrowie naszych dzieci jest dla nas niezwykle ważne. Mamy świadomość, że potrzebują zróżnicowanej diety, bogatej w wiele różnych składników. Zmorą naszego dzieciństwa był okropny płynny tran. Jednakże jest niezaprzeczalnie nieocenionym źródłem zdrowia również dzisiaj.

Dieta dziecka powinna być odpowiednio urozmaicona. W szczególności powinna zawierać pełnowartościowe produkty, do których należy mleko i jego przetwory (sery, masło, śmietana), jaja, chude mięso i wędliny (np. szynka), a poza tym warzywa i owoce.
Oprócz tego bardzo duży wpływ na zdrowie i kondycję naszej pociechy ma obecność w jadłospisie ryb, szczególnie tych tłustych (makrela, łosoś, śledź, halibut). Są to niezastąpione źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Niestety, sam organizm nie potrafi ich wyprodukować.

Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 naukowych badań, które skupiają swoja uwagę nad wpływem kwasów tłuszczowych omega na ludzki organizm. Wykazują one, że brak odpowiedniej ilości kwasów omega w organizmie dziecka wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami: emocjonalnymi - depresją, agresją, nadpobudliwością dziecięcą (ADHD); metabolicznymi - otyłością, cukrzycą; nowotworami; umysłowymi - dysleksją, zaburzeniami pamięci; układu krążenia - chorobami serca, miażdżycą; układu odpornościowego - alergiami, skłonnością do częstych stanów zapalnych; gastrycznymi - niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przez prostaglandyny); hormonalnymi - rozregulowana gospodarka hormonalna; układu nerwowego, w tym wady narządów zmysłów (głównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów).

„U dzieci z uwarunkowaną genetycznie hipercholesterolemią lub polimorfizmami genowymi zwiększonej podatności na choroby układu krążenia kwasy omega-3, podane we wczesnych stadiach miażdżycy, hamują proces miażdżycowy i łagodzą stany zapalne" - uważa prof. dr hab. med. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. „Badania norweskie wykazały natomiast, że suplementacja diety dzieci kwasami omega-3 zmniejsza zachorowalność na cukrzycę. W Japonii stosuje się je w leczeniu depresji, a wiadomo, że na depresję cierpi wiele polskich dzieci" - dodaje. Do zwiększenia podaży kwasów omega-3, 6 i 9 w żywieniu dzieci namawiają również szwedzcy eksperci. Jan G. Bruhn, doktor farmacji, profesor na Uniwersytecie w Kalmarze, dowodzi, że włączenie do diety dzieci wysokich dawek kwasów omega-3 zmniejsza trudności w uczeniu się i koncentracji, co dotyczy także dzieci nadaktywnych. Także najnowsze badania Harvard School of Public Health przeprowadzone wśród dzieci w wieku szkolnym wykazały, że uczniowie, których dietę wzbogacano suplementami kwasów omega-3, w ciągu trzech miesięcy osiągnęły tak duży postęp w nauce jak ich rówieśnicy w ciągu trzech lat. Uczniom znacznie poprawiła się pamięć i koncentracja.

Aby zapewnić swojemu dziecku optymalny poziom kwasów omega w codziennej diecie nie musisz podawać na siłę nielubianych ryb czy znienawidzonego tranu. Na rynku polskim są już bowiem dostępne preparaty bogate w te składniki, np. Zdrowisie Bystrogłówki w postaci misiów o smaku mlecznej czekolady.

Informacje: www.genexo.pl


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, dzieci, dziecko, kwasy omega, omega 3, omega 6, ryby, tran


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»