Jak wynika z międzynarodowego testu, w którym badano płatki śniadaniowe z 32 krajów z pięciu kontynentów żaden z przetestowanych produktów nie stanowi dobrej podstawy codziennego śniadania dla dzieci. Płatki zawierają za dużo cukru i za mało błonnika, aby mogły być uznane za zdrowy składnik diety.
Badania wykonały czasopisma i organizacje konsumenckie z całego świata, w tym także magazyn „Świat Konsumenta”, który sprawdził osiem produktów pochodzących z polskich sklepów. Ogólna jakość siedmiu przebadanych marek płatków z Polski została oceniona dostatecznie, jeden produkt uzyskał natomiast ocenę mierną. Wszystkie płatki wypadły najgorzej w badaniu na zawartość cukru – mają go od 20 do 34%. Nie ma przy tym znaczenia, czy na opakowaniu widnieje napis, iż płatki zawierają miód: pod względem odżywczo - fizjologicznym nie jest on bowiem korzystniejszy od cukru. Część płatków z testu zawiera zbyt mało wspomagającego pracę jelit i przedłużającego uczucie sytości błonnika.
W ramach testu przebadano płatki: Chaber Jaśki Czekoladowe, Granex Płatki Śniadaniowe o smaku czekoladowym, Lubella Mlekołaki Choco Kulki i Mlekołaki Miodokulki, Nestle Nesquik, Nestle Miodowy Cheerios Honey Nut, Obst Miodusie Pierścionki Zbożowe oraz Kółeczka Zbożowe wyprodukowane przez Brüggen Polska dla Tip.