kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Płatki śniadaniowe są niezdrowe?
2008/11/3 10:00:00

Jak wynika z międzynarodowego testu, w którym badano płatki śniadaniowe z 32 krajów z pięciu kontynentów żaden z przetestowanych produktów nie stanowi dobrej podstawy codziennego śniadania dla dzieci. Płatki zawierają za dużo cukru i za mało błonnika, aby mogły być uznane za zdrowy składnik diety.

Badania wykonały czasopisma i organizacje konsumenckie z całego świata, w tym także magazyn „Świat Konsumenta”, który sprawdził osiem produktów pochodzących z polskich sklepów.
Ogólna jakość siedmiu przebadanych marek płatków z Polski została oceniona dostatecznie, jeden produkt uzyskał natomiast ocenę mierną. Wszystkie płatki wypadły najgorzej w badaniu na zawartość cukru – mają go od 20 do 34%. Nie ma przy tym znaczenia, czy na opakowaniu widnieje napis, iż płatki zawierają miód: pod względem odżywczo - fizjologicznym nie jest on bowiem korzystniejszy od cukru. Część płatków z testu zawiera zbyt mało wspomagającego pracę jelit i przedłużającego uczucie sytości błonnika.

W ramach testu przebadano płatki: Chaber Jaśki Czekoladowe, Granex Płatki Śniadaniowe o smaku czekoladowym, Lubella Mlekołaki Choco Kulki i Mlekołaki Miodokulki, Nestle Nesquik, Nestle Miodowy Cheerios Honey Nut, Obst Miodusie Pierścionki Zbożowe oraz Kółeczka Zbożowe wyprodukowane przez Brüggen Polska dla Tip.


Świat Konsumenta
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: błonnik, prawidłowe odżywianie, testy produktów żywnościowych, zdrowa dieta, żywienie dzieci


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»