W diecie polskich dzieci brakuje wapnia – alarmują specjaliści. Kiedy najważniejszą częścią diety niemowlaka przestaje być pokarm naturalny, niektórzy rodzice starają się dopasować menu dziecka do własnego sposobu żywienia. Warto pamiętać, że makroelementy można uzupełnić dziecku mlekiem modyfikowanym, a jeżeli dziecko nie ma alergii, także mlekiem krowim. Bardzo dobrym źródłem wapnia jest dobrej jakości ser żółty. Jak wprowadzać produkty podpuszczkowe do jadłospisu dziecka?
Wapń w trosce o zdrowie dziecka
Prawidłowy rozwój malucha zależy w dużym stopniu od żywienia. Między innymi dlatego, dieta dziecka jest objęta przez rodziców szczególną troską. Istotnym elementem jadłospisu każdego smyka powinny być więc przetwory mleczne. Są one najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia – budulca mocnych zębów i kości. Wapń usprawnia także funkcjonowanie organizmu, jest potrzebny do prawidłowego krzepnięcia krwi, pracy mięśni, układu nerwowego i hormonalnego. Wyniki badań wskazują, że zdrowe dziecko do trzeciego roku życia powinno przyjmować nawet 4 razy więcej wapnia, w przeliczeniu na kilogram masy ciała, niż osoba dorosła. Jego niedobór w okresie intensywnego rozwoju może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia wszelkich zaburzeń, a w dalszym etapie życia do osteoporozy. Spośród wielu dostępnych produktów, które urozmaicą dietę i uzupełnią zapotrzebowanie na wapń, dobrym pomysłem wydaje się ser żółty. Dlaczego?