Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta może chronić przed alergiami skórnymi i oddechowymi - informują naukowcy.
Podstawą do wysunięcia takiego wniosku są wyniki obserwacji 690 dzieci w wieku od 7 do 18 lat. Badania przeprowadzono w Grecji i Hiszpanii, więc ich uczestnicy mieli łatwy dostęp do różnorodnych warzyw i owoców.
Naukowy zadbali o to, aby dzieci biorące udział w eksperymencie przynajmniej dwa razy dziennie jadły, winogrona, pomarańcze, jabłka, pomidory i inne pochodzące z lokalnych upraw owoce, warzywa oraz orzechy. Okazało się, iż dzieci stosujące taką dietę znacznie rzadziej cierpią z powodu duszności, kataru, wysypek i innych przypadłości związanych z alergią. Niekorzystne dla zdrowia okazało się natomiast zbyt częste spożywanie margaryny.
Jednym z powodów dobroczynnego wpływu warzyw i owoców na zdrowie są zdaniem naukowców przeciwutleniacze znajdujące się min. w winogronach.
Przeprowadzone badania są niezwykle ważne, gdyż ich wyniki pozwalają powiązać stopień zachorowalności na alergie ze sposobem odżywiania.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »