Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta może chronić przed alergiami skórnymi i oddechowymi - informują naukowcy.
Podstawą do wysunięcia takiego wniosku są wyniki obserwacji 690 dzieci w wieku od 7 do 18 lat. Badania przeprowadzono w Grecji i Hiszpanii, więc ich uczestnicy mieli łatwy dostęp do różnorodnych warzyw i owoców.
Naukowy zadbali o to, aby dzieci biorące udział w eksperymencie przynajmniej dwa razy dziennie jadły, winogrona, pomarańcze, jabłka, pomidory i inne pochodzące z lokalnych upraw owoce, warzywa oraz orzechy. Okazało się, iż dzieci stosujące taką dietę znacznie rzadziej cierpią z powodu duszności, kataru, wysypek i innych przypadłości związanych z alergią. Niekorzystne dla zdrowia okazało się natomiast zbyt częste spożywanie margaryny.
Jednym z powodów dobroczynnego wpływu warzyw i owoców na zdrowie są zdaniem naukowców przeciwutleniacze znajdujące się min. w winogronach.
Przeprowadzone badania są niezwykle ważne, gdyż ich wyniki pozwalają powiązać stopień zachorowalności na alergie ze sposobem odżywiania.